\

Pieczona lub gotowana biała kiełbasa

Biała kiełbasa w tradycyjnej polskiej kuchni to mięso średnio rozdrobnione, w charakterystycznym jasnym kolorze, najczęściej z mięsa wieprzowego, czasami z dodatkiem mięsa wołowego. Biała kiełbasa jest też kojarzona z kuchnią niemiecką i ich Weißwurst, czyli kiełbasą parzoną, także w jasnym kolorze, silnie rozdrobnioną, ale z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny.

Polska biała kiełbasa przeznaczona jest do gotowania lub pieczenia, nie powinno się jej jadać na surowo. Co więcej, można ją jeść razem z osłonką, w odróżnieniu do Weißwurst. Kiełbasa biała w Polsce kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Wielkanocnymi, gdzie zjada się ją np. jako dodatek do żurku lub barszczu białego, dodawana jest także do święconki przygotowywanej na Wielką Sobotę. Biała kiełbasa to składnik z kuchni staropolskiej, gdzie zwana bywała wereszczakiem. Jest to kiełbasa gotowana na piwie, krojona na plastry, a następnie krótko duszona w gęstym sosie cebulowym.

Biała kiełbasa jest zarejestrowana jako produkt tradycyjny w 4 polskich województwach:

– kiełbasa biała parzona wielkopolska (wieprzowa; woj. wielkopolskie),

– kiełbasa biała surowa (wieprzowo-wołowa; woj. pomorskie),

– kiełbasa biała parzona z Wąchocka (wieprzowo-wołowa; woj. świętokrzyskie),

– biała kiełbasa w słoiku (zasadniczo odmienna, woj. kujawsko-pomorskie).

Przepis na obiad z białą kiełbasą:

Składniki

– 2 białe kiełbasy,

– 2 cebule,

– ziemniaki,

– przyprawy: pieprz, papryka, tymianek,

– jajko,

– chrzan tarty lub keczup.

Przepis:

Dwie białe kiełbasy przekroić wzdłuż na pół, wierzchnią część naciąć w krateczkę. Jedną średnią cebulę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, układamy na patelni połówki kiełbas wraz z cebulą. Posypujemy ostrą papryką. Obok układamy pokrojone w plasterki (grubość około pół centymetra) kilka ugotowanych ziemniaków, posypujemy tymiankiem. Gdy kiełbasa zacznie się rumienić, odwracamy ją i smażymy z drugiej strony. Ziemniaki od czasu do czasu mieszamy. Gdy kiełbasa się usmaży, zdejmujemy ją z patelni, a do ziemniaków wbijamy jajko Delikatnie mieszamy, aż jajka się zetną. Podajemy od razu z dodatkiem chrzanu tartego lub keczupu.

Jak widać, biała kiełbasa to świetne rozwiązanie na szybki, syty i smaczny obiad. Znajdzie wielu zwolenników wśród mężczyzn, którzy często przepadają za tego typu daniami. Białą kiełbasę można także ugrillować, będzie wtedy zdrowsza. Warto pamiętać, że biała kiełbasa to tradycyjne polskie mięso, warto więc czasami je przyrządzać. Pasują do niej także różnego rodzaju sałatki i surówki. Warto pamiętać, że białą kiełbasę najlepiej jeść pikantnie przyprawioną.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught Exception: Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-xn--kiebasa-pjb-waw-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases. in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367